globe_security-diensten-evenementenbeveiliging-header

Ontruimingsplan

  • Plan op maat incl. draaiboek
  • Ordelijke ontruiming terrein of pand
  • Combi met Mobiele Communicatie Unit

WAT IS EEN ONTRUIMINGSPLAN?

Als u wilt weten wat een ontruimingsplan is bent u bij Globe Security aan het goede adres. Wij gaan u hoe dan ook vertellen dat bij het aanvragen van een evenementenvergunning vaak, naast een ontruimingsplan, ook om een plan wordt gevraagd met betrekking tot crowd management en crowd control. Vooral bij grote evenementen zijn orde en veiligheid enorm belangrijk. Het is daarom essentieel om helder te hebben hoe mensen een een terrein of pand gestructureerd kunnen verlaten.

Laat ons vooraf al met u meedenken op het gebied van crowd management om zo te voorkomen dat er tijdens een evenement op bepaalde plekken een te hoge publieksdichtheid, oftewel concentratie van bezoekers, ontstaat. Verder zijn we ervaringsdeskundige op het gebied van het begeleiden van grote bezoekers- en publieksstromen. Samen met u maken we een inschatting hoe mensenmassa’s zich op de locatie zullen gaan bewegen en waar mogelijke risico’s zitten. We stellen een draaiboek op, met daarin een aantal stappen hoe er gehandeld en ontruimd moet worden tijdens een calamiteit. 

Ook zijn we in het bezit van een Mobiele Communicatie Unit. Vanuit deze camerawagen kunnen we tijdens evenementen een totaaloverzichten bieden en bijvoorbeeld mensenmassa's aansturen en eventuele ongeregeldheden bespeuren. Dit wordt ook wel crowd control genoemd. Er is bovendien voldoende plek voor overleg tussen bijvoorbeeld organisatie, beveiliging en politie. Mede door de nieuwste technieken die gebruikt worden, komt de inzet van deze nieuwe Mobiele Communicatie Unit de veiligheid van elk evenement ten goede. Hierdoor blijft Globe Security koploper op het gebied van evenementenbeveiliging. Afhankelijk van de organisatie of het evenement is de inhoud van ieder ontruimingsplan verschillend. Onze kracht ligt in het feit dat wij kiezen voor een persoonlijke benadering waardoor wij de inhoud van het ontruimingsplan naadloos kunnen aansluiten op uw situatie. Wij vertellen u graag wat een ontruimingsplan.

Wij vertellen graag meer. Neem contact met ons op!

Doel en functie ontruimingsplan 

Een ontruimingsplan heeft als doel ervoor te zorgen dat bij een calamiteit de eventuele ontruiming ordelijk en goed georganiseerd verloopt en dat de nadelige gevolgen van een noodsituatie zoveel mogelijk worden beperkt. Een andere functie van een ontruimingsplan is om te zien wat er verwacht wordt van de BHV’ers bij bijvoorbeeld stroomuitval, een brand of bommelding. Ook belangrijk is het stuk crowd management: een gedegen voorbereiding en passende planning waarmee mensenmassa’s in goede banen worden geleid tijdens bijvoorbeeld een calamiteit.

Door u vooraf te verdiepen in crowd management en een ontruimingsplan op te stellen met hulp van Globe Security bent u verzekerd van een document waarmee veiligheid wordt geboden op het moment dat de crisis uitbreekt. Wij weten als geen ander hoe belangrijk het voor de bezoeker is om zich ten alle tijde rustig en comfortabel te voelen. Dat doen we uiteindelijk door middel van crowd control: toezicht houden op locatie door middel van ervaren beveiligers, de oproerkraaiers eruit halen en via onze Mobiele Communicatie Unit ongeregeldheden bespeuren. Uw doel is ons doel: zorgen voor veiligheid. Laat ons weten wat u nodig heeft en wij geven u advies op maat.

Voorbeeld of model ontruimingsplan

Het is niet veel werk om een voorbeeld van een ontruimingsplan te vinden. Om zo'n standaard model speciaal in te richten op uw eigen situatie is nog best een pittige opdracht. U kunt hier zelf aan beginnen, maar u kunt het ook uit handen geven aan Globe Security. Wij hebben inmiddels 16 jaar ervaring en toveren een bestaand model in no time om tot een compleet en op maat gemaakt ontruimingsplan. Er zijn namelijk zoveel zaken om rekening mee te houden. Samen met u maken we vooraf inzichtelijk hoe bezoekersstromen zich op deze locatie bewegen. Waar zitten de knelpunten? Wanneer komt het gros van de mensen binnen, hoe laat vertrekken ze?

Die inschattingen vooraf op papier zetten noemen we ook wel crowd management. Een ontruimingsplan is echter niet voor de crowd. Het moet heel specifiek worden ingevuld en naadloos aansluiten op uw evenement. De uitvoering, namelijk het stuk crowd control, is ook niet in een standaard model te vatten. Beveiliging gaat gepaard met een bepaald gevoel: bezoekers moeten zich veilig voelen. Hoe we dit doen vertellen wij u graag!  

Ontruimingsplan maken of opstellen 

Wanneer u een ontruimingsplan gaat maken of opstellen, dient de inhoud een aantal zaken te bevatten. Zo is het belangrijk dat er een situatie- of locatietekening wordt toegevoegd. Taken en verantwoordelijkheden mogen niet ontbreken, maar ook een ontruimingsplattegrond is van belang. De alarmeringsprocedure wordt vermeld zowel voor intern als extern. Daarmee wordt in stappen uitgelegd hoe de directe omgeving, de bedrijfshulpverlening en de externe hulpdiensten (brandweer, politie, ambulance) moet worden gealarmeerd. Beschrijf tevens ook de acties met betrekking tot personeel: wat moet iedereen doen? Denk aan kaartverkopers, BHV’ers en bijvoorbeeld de portier. Bedrijfshulpverlening (BHV) is daarbij een essentiële factor. Zij zijn zowel gericht op risico's die binnen een organisatie kunnen ontstaan als op risico's die van buiten komen.

Verder mag, tijdens het opstellen van een ontruimingsplan, het stuk crowd management en crowd control niet ontbreken. Crowd management gebeurt vooraf en omhelst bijvoorbeeld de planning van de bewegwijzering en de volgorde en locatie van optredens op verschillende podia. Crowd control is de praktische uitvoering tijdens een evenement. Globe Security heeft daarvoor onder andere een eigen Mobiele Communicatie Unit. De wagen is volledig uitgerust met een eigen communicatiesysteem en beschikt over de modernste videoapparatuur en camera’s. Als extra voorziening zijn er stadionlampen op het dak, hierdoor kan elk terrein optimaal belicht worden. Wanneer u een ontruimingsplan wilt maken is het wellicht een slim idee daar een ervaren partij zoals Globe Security aan te koppelen, gezien alle zaken waar u aan moet denken. Voor Globe Security is het opstellen van een ontruimingsplan dagelijkse kost en wij denken graag met u mee. Scheelt u een hoop uitzoekwerk en daarnaast krijgt u, door te werken met een ervaren bedrijf, het vertrouwen alle mensen veilig te evacueren tijdens calamiteiten. Kies voor de meest veilige route en laat Globe Security u adviseren.

Wat staat er in ontruimingsplan?

Wat er in een ontruimingsplan staat is per situatie verschillend. Evenementen zoals Bevrijdingsdag of Koningsdag vragen om een ander soort ontruiming, crowd management en crowd control als een kerstmarkt of een kleinschalig betaald festival. Bij voetbalwedstrijden komt een heel ander publiek opdraven als bij een Gay Parade. De inhoud van een ontruimingsplan hangt van zoveel factoren af, zoals het aantal en type bezoekers, de locatie, het tijdstip. Een evenement in de ochtend is namelijk weer een heel ander verhaal als een evenement in het holst van de nacht. Wel zijn er een aantal onderwerpen die voor elk evenement of bedrijf gelden. Wat er specifiek in uw ontruimingsplan moet komen te staan, kunnen wij vanuit Globe Group vertellen. Op basis van een checklist lopen we alle eisen en wensen na met betrekking tot crowd management, crowd control een ontruimingsplan. Samen met Tec veiligheid kijken we meteen naar het calamiteitenplan en het veiligheidplan. Omdat Globe Group samenwerkt met Tec, kunnen we krachten bundelen en gezamenlijk advies uitbrengen. Zo covert u de veiligheid van A-Z. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Informatie evenementenbeveiliging

Meer weten over het organiseren van een evenement? Download onze brochure!

Download hier de brochure evenementenbeveiliging

 

Tips voor beveiliging evenementen

Onze jarenlange ervaring delen we graag. Daarom hebben we een gratis boekje gemaakt met handige tips en tricks van beveiligingsprofessionals. Gebruik dit boekje bijvoorbeeld als checklist voor uw evenementenbeveiliging. U kunt het boekje eenvoudig aanvragen.

Vraag hier het boekje aan